Eija Eskola-Buri, Uudenkaupungin Sanomat ja Laitilan Sanomat




Eniten tulee palautetta jutuista, joissa lähdetään liikkeelle hyvin henkilökohtaisesti


- Satiiria ei ole kielletty, mutta ei asiasta ole erikseen puhuttukaan. Sen tyylilajin tekijöitä ei vain taida olla, minkä koen kyllä puutteena, sanoo Eija Eskola-Buri.
    Hän päätoimittaa kahta vakkasuomalaista lehteä, Uudenkaupungin Sanomia ja Laitilan Sanomia. Kummassakin on kolumnipalsta, jolla kirjoittavat sekä lehden omat toimittajat että toimituksen ulkopuoliset avustajat.
     Uudenkaupungin Sanomien palsta on Täst vinkkelist ja Laitilan Sanomien Täst kulmast.
     - Kun tulin Laitilan Sanomiin, meillä oli käytössä toimituksen kollektiivinen nimimerkki Laitimmainen. Sitä on taidettu viritellä uudelleen, mutta se ei ole saanut tuulta alleen, muistelee Eskola-Buri.
     Päätoimittaja ei halua, että uutisia ja mielipiteitä sotketaan.
     ­- Uutinen on uutinen, ja mielipide on erikseen.  Kommentti voi antaa lukijalle jotain lisää ajateltavaa, mutta siinäkään ei asialla voi leikitellä.

- Paikallisuus ei ole este satiirin kirjoittamiselle, ja kyllähän toimituksen keskusteluissa siihen tyyliin puhutaankin.
     - Toisaalta omalla nimellä kirjoittaminen olisi aika haasteellista tällaisessa lehdessä, jossa ollaan lähellä lukijakuntaa ja ympyrät ovat pienet. Kompetenssia meiltä kyllä löytyisi, jos vain päätettäisiin tehdä.
     Asiaa on pohdittu Laitilassa ennenkin. Laitilan Sanomia perustettaessa vuonna 1925 julistettiin muun muassa näin: ”Jotta ei lehden sisältö muodostuisi kuivaksi ja yksipuoliseksi voidaan sitä silloin tällöin mehevöittää huumorilla.”

Lehtien kolumnisteilla on Eskola-Burin mukaan vapaat kädet kirjoittaa, mistä aiheesta ja millä tyylillä haluavat.
     - Aikoinaan kolumnit olivat hyvin vakavia, ja oli koulukunta, jonka mielestä kirjoittaja ei saa tuoda itseään esille. Ei kolumnisti voikaan kirjoittaa vain omasta elämästään, vaan kokemukset pitää sitoa johonkin yleiseen ja yhteiseen asiaan.
     - Jokaisella toimittajalla on oma brändinsä, joka syntyy pitkälti kolumnien kautta. Välillä on myös hyvä yllättää; rikkoa rajojaan ja kirjoittaa epämukavuusalueella.
     - Eniten tulee palautetta jutuista, joissa lähdetään liikkeelle hyvin henkilökohtaisesti, tietää Eija Eskola- Buri. Samaa sanoo Auranmaan Viikkolehden päätoimittaja Asko Virtanen haastattelussaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti