Kari Vainio, Turun Sanomat

Me teimme sen ensin!


Turun Sanomien päätoimittaja Kari Vainio laskee, että lehdessä on kolme pakinaksi luokiteltavaa palstaa: Roope Lipastin Jälkipuinti Extrassa. taloustoimituksen kollektiivipalsta Jälkimaku ja politiikan toimituksen Sanat ja teot.
     Lipasin jälkipuinti tulee vastaan heti lauantaisen Extra-liitteen alussa. Jälkimakua julkaistaan Turun Sanomien uutissivuilla maanantaisin. Myös Sanat ja teot on uutissivujen palsta.
­
     Jälkimaun tekemiseen osallistuu hieman muukin toimitus vinkkaamalla aiheita, kertoo Vainio.

"Elintarvikeyritykset haluavat nykytrendin mukaisesti kertoa tarinoita tuotteistaan ja tuoda tuottajat kuluttajien ruokapöytiin painamalla tuottajan kasvot ja nimen tuotepakkauksiin. Niin tekee myös kaarinanlainen kananmunayhtiö Dava Foods Finland, jonka toimitusjohtaja Jan Lähde pohti tiistaina tiedotustilaisuudessa, mitä seuraavaksi.
     Jälkimaistelija tarjosi kuuman vinkin. Seuraavaksi pakkauksiin pitää painaa munat munineen kanan kuva ja mielellään vielä kanan nimikin. Kanan kengännumerolla ei ole niin väliä.
     Lihatalo HK-Scan voisi painaa pakkauksiinsa hellyttävän kuvan Putte-possusta, joka on paloiteltu pakkausten sisälle."- Jälkimaku 26.9.2016

Kari Vainio kutsuu toimituksen palstojen tyylilajia irvistelyksi. Hän sanoo kannustavansa toimittajia satiiriin ja ironiaan ja kaipaavansa pakinoita, jotka huvittavat ja saavat ajattelemaan.
     - Pidän siitä, että tällaista on lehdessä. Se ei kuitenkaan ole helppo taiteen laji.
     - Roope Lipastin palstaa pidän ehdottoman tärkeänä. Sen paikkaa on jopa parannettu lehteä uudistettaessa,  Vainio sanoo.
      Lipastin Jälkipuinnin tapaista uutissatiiria tehdään televisiossa muutamassakin ohjelmassa. Vainio muistuttaa, että Turun Sanomissa sitä tehtiin ensin.

Takavuosikymmeninä Turun Sanomissa irvittiin valtakunnan politiikalle lehden Helsingin toimituksen yhteisnimimerkeillä. Viimeinen oli pääkirjoitussivuilla ilmestynyt Dante. Viime vuosituhannen nimimerkki oli Robert P (Helsingin toimitus oli Pikku Robertinkadulla).

Turun Sanomissa on toimittajien kommentteja ja kolumneja. Vainio edellyttää kolumnisteilta persoonallista otetta.
     - On tärkeä, että toimittajat personoituvat. Kommentointia ei kuitenkaan saa olla liikaa, sanoo päätoimittaja Vainio
     Oman talon väestä kärkevän tyylin taitajia on esimerkiksi uutispäällikkö Hannu Miettunen.
”En jaa herra Hakkaraisen näkemystä uskonnollisista puhdistuksista enkä todennäköisesti juuri mistään muustakaan. En silti haluaisi elää yhteiskunnassa, jossa ihmistä kielletään sanomasta lapiota lapioksi. Valistuneina itseään pitävien alttius moiseen selittää osaltaan, miksi eduskunnassa istuu Hakkaraisen kaltaisia kykyjä.” - Hannu Miettunen: Je suis Teuvo Hakkarainen, 28.7.2016

Kuultuaan tämän haastattelun aiheen Kari Vainio hän kertoi tunteneensa piston sydämessään.
     ­- Olemmeko edes puhuneet toimituksessa pakinoinnin mahdollsuudesta? Se, että niitä ei juuri ole, ei ole tietoinen ratkaisu. Toimittajilta ei ole tullut tarjouksia, eikä kyllä toimituksen ulkopuolisiltakaan kirjoittajilta. Se vähä, mitä ulkopuolelta lehdelle tarjotaan, on blogeja ja kolumneja. Kolumneiksi tarjotaan aika vakavia juttuja.

Pakinat ovat toimituksellista aineistoa, ja journalismien perussäännöt pätevät niihinkin, sanoo Vainio.
     - Ketään ei voi herjata paikkaansa pitämättömillä väitteillä, ja hyvän maun rajat pitää tuntea.
Jos satiiri ja ironia ovat vaikeita lajeja kirjoittajalle, ne voivat olla sitä vastaanottajallekin.
     - Toivoisin, että lukijat ymmärtäisivät, milloin kyseessä on satiiri. Asioita ylitulkitaan välillä liian tosissaan, sanoo Vainio.

Turun Sanomien pakinapalstat tehdään paperilehteen, vaikka aineistoa julkaistaan myös verkossa.
     - Haluan, että palvelemme ennen muuta niitä lehden lukijoita, jotka ovat myös maksaneet sisällöstä, päätoimittaja linjaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti